Bakteriler için “dost” sıfatının kullanılması evet size biraz şaşırtıcı gelebilir ancak bu sıfatı gerçekten hak ediyorlar. Sindirim sistemimizde bulunan bu ‘’dost’’ bakteriler, hastalıkların önlenmesi ve sindirim sağlığı için oldukça önemlidir ve son yapılan araştırmalarla ne kadar değerli oldukları daha da belirgin hale geliyor. Düşünebiliyor musunuz bu bakterilerin sayısı vücudumuzdaki hücre sayısından 10 kat daha fazla. Yüzey alanları ise 400 m2 yani yaklaşık bir tenis kortu kadar. Dost bakteriler olarak bahsettiğimiz bu mikroorganizmalara aslında ‘’probiyotik deniyor. Probiyotiğin kelime anlamı ise ‘’hayat için’’ demektir. Bu bakterileri hayatınızdan eksik etmeyin derken işte tam olarak bunu kastediyordum. Şimdi gelin probiyotiklerin vücudumuzda ne işe yaradıklarını birlikte inceleyelim…
Probiyotikler;
- Kolondaki pH seviyesini dengeler,
- Vücudunuz için oldukça gerekli olan lif ve omega yağ asitlerinin bağırsaktaki emilimini artırır,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,
- Kan kolesterol düzeyinin dengede tutulmasına yardımcıdır,
- Metabolizma hızınızı artırır,
- İştahınızı yönetmenize yardımcı olur,
- Mide ülseri ve kanserine neden olduğu bilinen ‘’Helicobacter pylori’’ enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir kalkandır.
Peki dost bakterilerin kilo kontrolünde rol oynayabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Obez bireylerin bağırsak florası zayıf insanlarınkinden farklıdır. Son yapılan araştırmalar da, probiyotiklerin kilo kaybını desteklediğini ileri sürüyor. 2013 yılında 210 obez birey üzerinde yapılan bir çalışmada, ‘’Lactobacillus gassei’’ probiyotiğini alan kişilerde 12 haftalık bir sürede karın bölgesindeki yağların %8.5’inin kaybedildiği görülmüştür. Her ne kadar yapılan bu çalışmalar umut verici olsa da kesin olarak ispatlanmış herhangi bir veri bulunmamaktadır. Ancak unutmayın ki sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız önce mutlu bağırsaklara sahip olmanız gerekir. Bu mutluluk sonrasında tüm vücudunuza yayılacaktır, emin olun. Üzerinde durulması gereken bir başka nokta ise, probiyotikler ancak yeterli miktarlarda alındıklarında bu yararlı etkilerini gösterebilirler!
Probiyotik kaynakları nelerdir?
Kefir, yoğurt,turşu (tuz oranına dikkat) ,boza, tarhana probiyotiklerin en iyi kaynaklarındandır. Dost bakterileri bağırsaklarınızda artırmak istiyorsanız mutfağınızda bu besinlere mutlaka yer vermelisiniz. Özellikle kefire! Ayrıca sadece aktif kültürleri tüketmek, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırmak için yeterli değildir. Çoğalmaları için vücutta bazı maddelere ihtiyaç vardır. Dost bakterilerin üremesini teşvik eden bu maddelere ‘’prebiyotik’’ denir. Prebiyotikler, mide ve ince bağırsaktan herhangi bir değişime uğramadan geçererek kalın bağırsakta toplanırlar ve dost bakteriler için iyi birer yemek olurlar. Prebiyotiklerin başlıca kaynakları; soğan, sarımsak, yer elması, muz başta olmak üzere tüm sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tam tahıl ürünleridir.
Özellikle bazı durumlarda probiyotik destek almanızda yarar var
Tekrarlanan enfeksiyonlar için antibiyotik kullanmak genellikle ishale neden olur, çünkü hastalığa neden olan bakterilerin yanı sıra vücudumuza dost bakterilerin bazıları da ayrım olmaksızın silip süpürülür. Bir çok çalışma, probiyotik takviyelerinin antibiyotik bağlantılı ishali tamamen iyileştirdiğini belirtiyor. Bu yüzden özellikle antibiyotik kullanırken doktorunuzun bilgisi dahilinde probiyotik destek (tablet veya toz şeklinde) almalısınız.
Sevgili anneler dikkat; çocuklarınızın bağırsak florası için ilk 1000 gün çok önemlidir! Hamilelik döneminizde ve çocuklarınızı emzirirken probiyotik destek almayı ihmal etmeyin. Hem kendi sağlığınız hem de çocuğunuzun sağlığı için bu gerekli. Bebeğinizi ise ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Anne sütü Pro ve prebiyotikler açısından oldukça zengin, mucizevi bir besindir. Unutmayın ki çocuklarınızın sağlık haritasını aslında sizler belirliyorsunuz ve bu konuda en büyük görev sizlere düşüyor.
Diyetisyen Merve Başgöze