Beslenmenizde temizlik harekatı başlatmaya ne dersiniz? Çevresel kirlilik, endüstriyel üretim bu kadar artmışken beslenmeyi temiz tutmak nasıl mümkün olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Ki böyle düşünmek de çok haklısınız. Zaman geçtikçe de çevre kirlenmeye devam ediyor tabi beslenmeniz de aynı şekilde! İlk insan ile yeni insanın; yaşam şekli ve beslenme biçimi o kadar farklı ki! İlk insan topluluğu; gezgin, çiğ veya az pişirerek beslenen, şeker ihtiyacını sadece doğal yollarla meyveden karşılayan, omega-3, lif ve sağlıklı yağlardan zengin beslenen ve 500 den fazla bitkisel besine ulaşabilen kişilerden oluşuyordu. Bizler yani yeni insanlar ise; hareketsiz, fazla pişirerek beslenen, şeker ihtiyacını rafine edilmiş basit şekerlerden karşılayan, antibiyotikleri gereğinden fazla kullanan ve genetiği değiştirilmiş tahıl ve sebze tüketmek zorunda kalan insan topluluğuyuz. Geçmişten bu güne beslenme biçimimiz ne kadar da değişmiş öyle değil mi? Ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen hala temiz beslenmek mümkün! Hayatınızı daha fazla tehlikeye sokmadan, basit değişimlerle önünüzdeki hayatı temiz beslenerek geçirebilirsiniz. Çünkü temiz beslenme biçiminde; besin çeşitliliği çok fazla, besin değerleri maksimum düzeyde ve besinler daha sağlıklı. Bu hayat tarzını benimsediğinizi bir düşünsenize; daha sağlıklı ve temiz bir bedene sahip olacaksınız. Temiz bir ruh sağlığı da cabası!
5 adımda temiz beslenmeye nasıl geçiş yapabilirsiniz diye de şöyle kısaca açıklayayım;
1. Kaliteli ama doymuş yağ oranı düşük protein kaynaklarını tüketin. Balık, yoğurt ve hindi eti gibi.
2.Şeker ihtiyacınızı; kompleks karbonhidratlardan ve meyveden karşılayın. Meyveden korkmayın ama en doğalını en tazesini bulun. Şeker şurubu içeren paketli tüm gıdalardan uzak durun.
3.Sebzeyi sadece salata olarak düşünmeyin, yemek yapıyoruz derken fazla pişirerek besin değerlerini yok etmeyin. Çiğ tüketin böylece besin ögelerini maksimum düzeyde vücudunuza almış olacaksınız.
4.Yağlardan korkmayın ama sağlıklı yağları tüketin. Yağ asitlerinin vücuda alım oranı çok önemli. Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bunların dağılımını iyi yapmak gerek.
5.Öğünlerinizde tek tip beslenmeyin. Çeşitliliği ve miktarı iyi ayarlayın. Besin ögelerini dengeli bir şekilde vücudunuza alın. Tabi bunun için mutlaka bir diyetisyenden destek alın, besin ögelerinin doğru kaynağını ve miktarını bir uzmana danışarak öğrenin.
Bu maddelerde temiz beslenmenin sadece ana hatlarını anlattım. Temiz beslenme tabi ki bundan çok daha ötesi… Temiz beslenmenin kendi yaşam standartlarınıza uyarlanmış halini öğrenin ve benimseyin. Unutmayın, beslenme biçiminizi daha sağlıklı bir yaşam için değiştirmek sizin elinizde.
Sevgiler.
Diyetisyen Merve Başgöze